Zagreb, 31. svibnja 2011. – Vatroslav Sablić imenovan je predsjednikom Uprave tvrtke ELKA KABELI d.o.o., dok dosadašnji čelnik tvrtke g. Darko Belić nakon isteka pet godina mandata, sporazumno preuzima poziciju člana Uprave, objavljeno je nakon sjednice Nadzornog odbora ELKE.

Zadnji rezultati poslovanja za razdoblje od siječnja do travnja 2011. godine pokazuju iznimno pozitivan trend u odnosu na isto razdoblje 2010. godine te tvrtka bilježi značajan rast prihoda od prodaje.

ELKA je do pojave krize ostvarivala izvrsne rezultate, koji su se u protekle dvije godine pogoršali uslijed pada investicija i realizacije velikih infrastrukturnih projekata za kakve je ELKA vezana svojim proizvodima. To uključuje projekte u elektroprivrednoj djelatnosti, brodogradnji, cestogradnji, niskogradnji, visokogradnji, ulaganja u telekomunikacijskom sektoru. Također, visoka razina kamatnih stopa, nepovoljne tečajne razlike, zastoji i smanjenje narudžbi, sve su to međupovezani faktori koji su u proteklom razdoblju utjecali na poslovanje ELKE.

Unatoč tržišnim okolnostima, tvrtka je uspješno provela proces resktrukturiranja i dokapitalizacije te je usprkos činjenici što je kriza i dalje prisutna napravljen pozitivan pomak u odnosu na prošlu godinu. Podaci za prva četiri mjeseca pokazuju rast prihoda od prodaje 33% (138,84 mil.kuna), porast prodanih količina za 18% (4.974 t), financijski porast prodaje srednjenaponskih kabela za 74% i količinski za 56% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Elka ima tradiciju poslovanja dulju od 80 godina te je jedan od najznačajnijih hrvatskih izvoznika koji na inozemna tržišta plasira više od 50 % svoje proizvodnje. Najveće pojedinačno izvozno tržište je i dalje Velika Britanija, a slijede ga Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Njemačka, Italija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Švicarska i Danska.

Vatroslav Sablić je prije dolaska u Elku bio predsjednik Uprave Dioki-ja, a ranije je deset godina u Siemensu d.d. Zagreb obnašao funkciju direktora sektora nafte i plina, petrokemije, farmacije, brodogradnje, građevinske industrije i prometa za područje cijele Jugoistočne Europe. Ima višegodišnje iskustvo u prodaji i marektingu te je u razdoblju od 1994. do 2000. godine u tvrtki Berny Commerce bio odgovoran za prodaju opreme Fisher-Rosemount u energetskoj i petrokemijskoj industriji na hrvatskom tržištu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Rođen je 1968. u Splitu. G.Sablić svojim će bogatim iskustvom doprinjeti daljnjem pozicioniranju Elke na domaćem i stranim tržištima i iskoraku na tržištu obnovljivih izvora energije.