U Zagrebu je 6. i 7. listopada održana IV. Međunarodna konferencija o poslovnim procesima – Business Process Conference 2005.

Okupila je više od 420 sudionika iz 12 zemalja svijeta. Uz osamdesetak stručnjaka iz hrvatskog gospodarstva i državne uprave, sudjelovali su i sveučilišni profesori iz područja menadžmenta, informatike i komunikacija.

Prvi put na konferenciji su sudjelovali i Elka kabeli. Predstavljen je projekt uvođenja integriranoga informatičkog sustava SAP (8 modula, 2 podmodula, 5 sučelja, bar kod), a sudionici su mogli doznati više i o promjenama u poslovnim procesima prodaje, vanjske trgovine, razvoja, proizvodnje, nabave, kontrole kvalitete, skladištenja, održavanja pogona, financija, kontrolinga, kadrovske evidencije.

Konferenciju je organizirala tvrtka InfoDom sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom i varaždinskim Fakultetom organizacije i informatike, te u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvom pravosuđa i Središnjim državnim uredom za e-Hrvatsku.

Direktor Infodoma Slavko Vidović u razgovoru za Poslovni dnevnik rekao je kako je konferencija istaknula važnost procesnih znanja kao sredstva modernoga menadžmenta koje je nužno zbog povećanja brzine poslovanja i ukupne inteligencije tvrtke. Objasnio je kako su u Hrvatskoj informatizirane uglavnom pojedine poslovne funkcije, pa su, primjerice, prodaja, nabava ili računovodstvo dobili brži pristup financijskim podacima. Vidović je napomenuo kako se u poslovnim procesima stvar promatra sa stajališta kupca. Cilj je horizontalno povezati sve dijelove poslovanja kako bi u konačnici kupac bio poslužen neovisno o tome koliko poslovnih funkcija sudjeluje u tome.