Dana 16.06.2007. u ranim jutarnjim satima (ili kasnim noćnim), uputili smo se na jednodnevni izlet u Veneciju. Vožnjom koja je trajala oko 6 sati kroz Sloveniju i Italiju, u 7.30 stigli smo do pristaništa Punta Sabbioni, odakle smo brodićem ugodnom polusatnom vožnjom došli do Venecije.

Venecija se nalazi u pokrajini Veneto i danas broji oko 70.000 stanovnika. Jedna od najljepših kulturno – povijesnih cjelina na jadranskoj obali, ali i cijelom Mediteranu.Smjestila se u jadranskoj laguni na 118 otoka, odijeljenih sa više od 170 kanala, koje presijeca više od 400 mostova.

Na Trgu Sv.Marka – centru Venecije i nezaobilaznom mjesto svih turista koji posjete grad dominira renesansni toranj Campanile, zvonik visok 98,5 metara. Riječ je o najvišoj zgradi u Veneciji s koje se pruža pogled na cijelu lagunu, a za lijepog vremena u daljini se vide čak i Alpe. Najpoznatija i najraskošnija građevina na trgu je Bazilika Svetog Marka, zaštitnika Venecije, koja se zbog toga  naziva još i „Markov grad“.
Nezamislivo je doći u Veneciju i ne vidjeti Duždevu palaču. Palača  je najpoznatija po svom gotičkom pročelju, a u unutrašnjosti su smještene brojne umjetnine i znamenitosti, koje svjedoče o bogatoj povijesti i kulturi Venecije.
Crkva Santa Maria Gloriosa jedno je od najljepših svjedočanstava gotike u Veneciji. U unutrašnjosti se nalaze grobovi vladara i brojnih poznatih ličnosti Venecije.
Kanal Grande najvažniji je i najširi kanal u Veneciji. Dug je 3750 metara i širok 62 metra, dijeli grad na dva dijela. Najpoznatiji mostovi koji presijecaju kanal jesu most Rialto iz 16.st., te most Ponte dei sospiri, poznat još i kao „most uzdisaja“.

Venecija je svjetski poznata i po gondolama, kojima gondolijeri prevoze turiste u razgledavanje grada. Uz vožnju gondolama veže se i jedna legenda. Ako se dvoje mladih vozeći se u gondoli ispod Mosta uzdisaja poljube točno u podne, u budućnosti će se sretno vjenčati.

Cijelo poslijepodne imali smo vremena za razgledavanje grada, kupovinu tradicionalnih suvenira – kao što su predmeti od murano stakla, keramičke maske (Venecija je poznata po svom karnevalu),lepeze i slično. Kratak predah smo uzimali za ispijanje talijanskog esspresa.

Oko 17 sati uputili smo se brodićem natrag do pristaništa, pa potom busom za Zagreb.
Vrijeme nas je i ovaj put poslužilo odlično – bio je krasan sunčan dan, nakon nevremena u koje je u petak bilo u Veneciji.
Zato tradiciju ne smijemo prekidati i već sada planirati naš slijedeći izlet u neku europsku metropolu…

ARRIVEDERCI ITALIA!!!