Naša je tvrtka nedavno prvi put u svojoj dugoj povijesti počela proizvodnju svjetlovodnih ne- metalnih samonosivih anti- balističkih kabela.

Naručitelj prvih stotinjak kilometara kabela niže razine antibalističke zaštite su Hrvatske željeznice. Kabeli će biti postavljeni na stupove uz nekoliko željezničkih trasa diljem Hrvatske.

Ispitivanja toga tipa antibalističkog kabela počela su još u travnju 2003.

Riječ je o samonosivim kabelima koji ponekad prolaze i lovišnim zonama te tako postaju meta lovaca jer se na njima zadržava pernata divljač. Oštećenja od lovačke sačme na samonosivom nemetalnom kabelu mogu uzrokovati potpuni prekid vlakna u kabelu. Svjetlovodna vlakna moraju biti zaštićena od svih štetnih utjecaja kojima kabel može biti izložen. S obzirom na to da su samonosivi kabeli podvrgnuti velikom opterećenju, idealna zaštita svjetlovodnih vlakana je cjevasta sekundarna izolacija ‘loose tube’ punjena tiksotropičnom, vodonepropusnom masom. Pravilno odabranom dimenzijom cjevčice i položajem vlakana u cjevčici onemogućava se djelovanje sila na vlakna pri maksimalnom radnom na-prezanju i ekstremnim vanjskim utjecajima vjetra, leda, visokih i niskih temperatura.

Da bi kabel bio zaštićen i od lovačke sačme, potrebno ga je omatati aramidnim vlaknima. Zaštita kabela zaustavlja zrna sačme, pa pri udaru ne nastaju oštećenja aramidnih vlakana, unutarnjeg plašta i svjetlovodnih vlakana.

Ispitivanja kabela pokazala su da osjetljivo svjetlovodno vlakno može biti sigurno za primjenu i u lošim vremenskim uvjetima, pri mehaničkim opterećenjima, pa i kad su meta lovaca, ako se nalazi u svjetlovodnom samonosivom kabelu. A s obzirom na to da je riječ o kabelu bez metala, dakle nema elektromagnetskog zračenja, otpornom na UV zračenja, s velikim kapacitetom prijenosa informacija, njegove su prednosti zaista goleme.