Elka kabeli sudjelovali su na stručnom skupu ‘Tehnologije digitalne pretplatničke linije (xDSL)’, koji je održan 12.i 13. rujna na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Stotinjak predstavnika hrvatskih operatora koji već imaju iskustva s ADSL-om (asimetrična digitalna pretplatnička linija) i operatora iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore koji su tek počeli s uvođenjem DSL-a, raspravljalo je o trenutačnom stanju u segmentu xDSL tehnologija, njihovu daljnjem razvoju i primjeni.

Stručnjaci FER-a upozorili su na nužnost uvođenja novih standarda kabela za xDSL tehnologije, jer su postojeći za telekomunikacijsku mrežu doneseni prije 30-ak godina i ne zadovoljavaju potrebe novih tehnologija.

Stručnjaci Elka kabela, značajnog proizvođača iz telekomunikacijskog sektora, predstavili su nove tipove kabela potrebnih za xDSL. O iskustvima koja bi trebala pomoći operatorima u donošenju odluka pri uvođenju xDSL-a u svoje mreže govorili su predstavnici T-Hrvatskog Telekoma, Ericssona Nikole Tesle i Elsincoa.

Istaknuta je potreba većeg angažmana Hrvatske agencije za telekomunikacije u regulaciji mrežne i telekomunikacijske opreme koja se ugrađuje u nove poslovne i stambene objekte. Također, ustanovljeno je da postoji i niz problema u javnoj telekomunikacijskoj mreži, poput nedostataka posebnih uređaja, zastarjele infrastrukture.

Sudionici su skup ocijenili vrhunski organiziranim događajem koji je nakon mnogo godina na jednome mjestu okupio operatore, regulatore i proizvođače iz telekomunikacijskog sektora.

Organizator stručnog skupa bio je zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, generalni sponzor Elka kabeli, a sponzorirali su ga i T-Com i Ericsson Nikola Tesla.