Dugo Selo, 11. ožujka 2008. – Općina Brckovljani i tvrtka ELKA kabeli, najveći proizvođač električnih kabela u ovom dijelu Europe potpisali su predugovor o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Božjakovina. Na zemljištu ukupne vrijednosti 37,5 milijuna kuna i veličine 230 tisuća četvornih metara izgradit će se suvremeno opremljena tvornica.

“Suvremeni trendovi poslovanja nalažu preseljenje industrije iz gradova, a ovom velikom investicijom omogućit će se bolji uvjeti rada, podignuti kvaliteta poslovanja, otvoriti nova specijalistička radna mjesta te ojačati naša tržišna pozicija. Nova Elkina tvornica biti će izgrađena po najvišim europskim standardima i predstavljat će novi zalog snažnijeg razvoja hrvatskog gospodarstva.” istaknuo je mr. sc. Darko Belić, direktor ELKA kabela d.o.o.

“Ponosni smo što je Elka kabeli, jedna od najvećih izvoznika u Hrvatskoj i tvrtka velike perspektive za daljnji razvoj, odabrala upravo gospodarsku zonu Božjakovina kao lokaciju preseljenja svojih proizvodnih pogona i upravne zgrade”, poručio je Željko Funtek, načelnik Općine Brckovljani.

Početak gradnje nove tvornice očekuje se sredinom 2009., dok bi radovi trebali završiti do kraja 2011. kada se očekuje pokretanje probne proizvodnje na novoj lokaciji. Potpuno preseljenje kompanije očekuje se do kraja 2012.

“Iznimno mi je zadovoljstvo što se značajni gospodarski subjekti u sve većoj mjeri okreću Zagrebačkoj županiji, odnosno njenim dijelovima koji su do sada bili nedovoljno iskorišteni. Pozdravljam odluku ELKA kabela da se preseli u Općinu Brckovljani što će u znatnijoj mjeri doprinijeti gospodarskom razvoju naše županije.” rekao je nakon potpisivanja predugovora mr. sc. Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Osim izgradnje moderne tvornice, primjene suvremenih materijala te usvajanje novih tehnoloških dostignuća u proizvodnji, u Elki najavljuju i skorašnju transformaciju tvrtke iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo te izlazak na Zagrebačku burzu.