Zagreb, 20. siječnja 2010. – Elka kabeli, vodeća tvrtka za proizvodnju kabela u ovom dijelu Europe s više od 80 godina tradicije poslovanja, svečano je obilježila otvaranje novog pogona za proizvodnju energetskih kabela srednjeg i visokog napona. Novim pogonom Elka se svrstala u red malobrojnih svjetskih proizvođača kabela s mogućnošću proizvodnje energetskih kabela nivoa višeg od 36 kV, što će značajno povećati proizvodne i izvozne kapacitete.

Svečanom otvorenju su prisustvovali premijerka RH Jadranka Kosor, koja je pustila u rad novi proizvodni pogon, potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker te ministar gospodarstva, rada i poduzetništva g. Đuro Popijač.

Nova linija za proizvodnju srednjenaponskih (SN) i visokonaponskih (VN) energetskih kabela do 110 kV smještena je u hali površine 1.830 četvornih metara. Vrijednost investicije iznosila je 50.000.000 HRK te uključuje vrijednost izgradnje nove proizvodne hale i kupnje novih strojeva za izvlačenje žica, ekraniziranje i izoliranje SN i VN energetskih kabela do naponske razine od 110 kV. Ukupna investicija je osim vlastitim sredstvima, financirana djelomično i iz kreditnog programa HBOR-a putem Zagrebačke banke d.d. Zagreb a iz fondova Europske investicijske banke.

Riječ je o značajnom investicijskom projektu koji uz povećanje proizvodnih kapaciteta obogaćuje proizvodni asortiman Elke i visokonaponskim kabelima čime će se značajno proširiti mogućnosti izvoza u zemlje Europske unije ali i na tržišta diljem svijeta. Elka kao jedan od najznačajnijih domaćih proizvođača i hrvatskih izvoznika, ovom investicijom potvrđuje nastavak kontinuiranog ulaganja u kvalitetu proizvoda te približavanje potrebama kupaca i partnera.” – izjavio je direktor ELKA kabeli d.o.o., mr.sc. Darko Belić.

Proizvodnu halu projektirale su i izgradile članice Dalekovod Grupe sa svojim kooperantima. Oprema je porijeklom iz Europske unije, dok je cjelokupna montaža opreme obavljena korištenjem znanja i iskustva Elkinih djelatnika uz suradnju domaćih partnera.

Visokonaponski kabeli sve se češće koriste kao alternativa dalekovodima za prijenos električne energije, naročito u prijenosu energije kroz gusto naseljena područja posebice zbog visoke pouzdanosti, ekološke prihvatljivosti, sigurnosti za ljude, manje cijene održavanja, veće pouzdanosti opskrbe i manjeg gubitka u prijenosu električne energije. Ovi kabeli sadrže XLPE izolaciju i proizvode se korištenjem specijalnih materijala naročite čistoće uz korištenje najsuvremenije tehnologije izoliranja u trostrukom brizganju, istovremenim nanošenjem izolacije i poluvodljivih spojeva u istoj glavi (triple extrusion).