https://www.iter.org/

https://www.iter.org/

ELKA je 27.02.2014. postala prva hrvatska tvrtka koja je ispunila potrebne pretkvalifikacijske uvjete za sudjelovanje na natječajima za projekt ITER.

Gradnja ITER-a je zajednički projekt EU, SAD, Rusije, Kine, Indije, Japana i Koreje koje sufinanciraju projekt vrijedan 13 milijardi eura i predstavlja realizaciju najzahtjevnijeg energetskog eksperimenta današnjice – gradnji prvog termonuklearnog fuzijskog reaktora ITER u Cadaracheu u Francuskoj.

Proces pre-kvalifikacije ELKE završio je 2 mjeseca nakon suradnje HUP-a i znanstvene zajednice okupljene u Hrvatskoj fuzijskoj istraživačkoj jedinici (CRU-Croatian fusion Research Unit), kada je održan prvi sastanak CRU članica i dvadesetak zainteresiranih hrvatskih tvrtki među kojima su Končar, ELKA (Borjan Pačak), Alfa tim, Fleksivod, BBR Adria, MIV, DIV, MKP i drugi s ciljem upoznavanja s dosadašnjim projektnim natječajima i metodama prijave za europsku agenciju Fusion 4 Energy (F4E) koja objavljuje i provodi natječaje za fuzijsku energiju u EU.

Za svjetski energetski projekt vrijedan 13 milijardi eura, EU će uložiti oko 6,5 milijardi eura na poslove vezane uz gradnju samog uređaja i izradu specijalizirane opreme, odnosno potrebnih studija. Taj iznos EU želi dodijeliti kroz izravne poslovne sporazume tvrtkama iz EU čije sudjelovanje u gradnji ITER-a koordinira europska agencija Fuzija za energiju (F4E).

„Prijavljivanje hrvatskih kompanija Agenciji F4E već je značajna referenca u EU, a dobivanje posla na ITER-u, tvrtku praktički čini prepoznatljivom na tržištima svih drugih zemalja sudionica (SAD, Kina, Rusija, Japan, Koreja, Indija). Ujedno je to referenca za sudjelovanje u izgradnji prve fuzijske elektrane DEMO. ITER nije fikcija te ima jasne rokove realizacije: dovršenje fuzijskog reaktora do 2022., zatim dobivanje stabilne “goruće” plazme u ITER-u do 2027., dok bi potom do 2035. trebala biti dovršena i fuzijska elektrana DEMO. Dobivanje energije iz fuzije je dio energetske strategije EU za razdoblje do 2050. stoga je EU u ITER spremna uložiti čak 6,5 milijardi eura na poslove gradnje tvrtkama iz EU i za dio tog kolača se želimo izboriti“ – izjavio je dr. sc. Tonči Tadić, član Upravnog odbora F4E i koordinator CRU na skupu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

„Minimalno 6,5 milijardi koje će uložiti EU namijenjeno je tvrtkama iz Europske unije u području proizvodnje visokonaponskih kablova, elektronike, transformatora, konstrukcijskih elemenata, sustava grijanja i hlađenja, telekomunikacijske opreme, bešavnih cijevi, metalnih konstrukcija, graditeljstva i transport posebnih tereta. Za sada licencu za ITER ima tisuću tvrtki, nažalost još niti jedna iz Hrvatske, stoga HUP osniva Koordinaciju fuzijskih tvrtki kako bi u ispitali i potaknuli interes tvrtki, povezivali ih u interesne grupacije i pripremili za nastup na EU natječajima za ITER. Ulaskom na listu dobavljača tvrtka stiče važne reference za buduće projekte te se pozicionira na europskom i globalnom tržištu.“ – izjavila je mr.sc Maja Pokrovac, direktorica HUP-granske udruge i povjerenica F4E za hrvatsku fuzijsku industriju (ILO).

Press:
NOVA TV | Jutarnji.hr | HUP.hr