Hrvatske tvrtke udružene u konzorcij Domaći proizvođači kabela d.o.o. pobijedile su na  međunarodnom  natječaju HEP-a vrijednom 287 milijuna kuna za isporuku elektroenergetskih kabela raspisanom u srpnju, za što je u srijedu potpisan i ugovor u Zagrebu. Uz Elku i Eurocable, koji u vlasničkom udjelu sudjeluju sa 50%, konzorcij Domaći proizvođači kabela d.o.o. čine i tvrtke Brodomerkur, Cotra i Wellmax, zadužene za logističke i servisne aktivnosti.

resize

Sporazum su potpisali Vatroslav Sablić, predstavnik konzorcija i Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP-a.
– Sporazum s HEP-om predstavlja značajan investicijski projekt koji, uz popunjavanje proizvodnih kapaciteta, daje snažan poticaj domaćoj proizvodnji. Poslovanje naših tvrtki usmjereno je ponajprije prema inozemstvu i izvozu, ali i na mogućnosti koje nude nove investicije na domaćem tržištu, počevši s HEP-om. Ova vrijedna investicija osigurava kontinuitet proizvodnje i otvara mogućnost dugoročnog planiranja poslovanja i na domaćem tržištu kao i priliku za otvaranje novih radnih mjesta – izjavio je predsjednik uprave Elke Vatroslav Sablić.

– Ugovorom je započet proces usklađenja naših mreža s procesima obnovljivih izvora energije – kazao je Koračević, domećući kako model okrupnjavanja, odnosno udruživanja domaćih proizvođača na međunarodnim natječajima, osigurava i stabilnost tvrtki i nova radna mjesta. HEP u ovoj godini planira investicije od 3,4 milijarde kuna. Ugovorom s domaćim konzorcijem konačno su se, tvrdi, počeli mijenjati i donedavno ustaljeni procesi javne nabave u Hrvatskoj.

Direktor Eurocablea Gordan Glavan dodao je da je HEP prepoznao kvalitetu hrvatskih proizvoda koja je već prepoznata u Europi. Drugim proizvođačima preporučio je udruživanje kako bi lakše mogli konkurirati na zahtjevnim natječajima.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je  prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić koji je rekao da je ovaj sporazum o isporuci pretpostavka da bi imali koristi od obnovljivih izvora energije. Posebno je čestitao onima koji su u energetskom sektoru opstali i uz sušu investicija kod kuće zbog izvoza na inozemna tržišta, čemu najbolje upravo svjedoče Eurocable i Elka. Ocijenio je na potpisivanju da je energetika zapuštena te kao takva prilika za snažan investicijski iskorak. Hrvatska je među najvećim svjetskim uvoznicima energije, a kako bi to promijenila Vlada u aktualnom mandatu u tom sektoru planira ulaganja od dvije milijarde eura.

610158

Napomenuo je da je prosječna starost elektroenergetske mreže u Hrvatskoj 40 godina te da je to velika šansa za domaće proizvođače da na domaćem tržištu steknu reference za izvoz.

– Koliko je ovaj projekt važan za domaće gospodarstvo govori i to da Elka i Eurocable zajedno u posljednjih nekoliko godina nikada nisu potpisali ugovore s HEP-om vrednije od 120 milijuna kuna. Samo ovaj ugovor vrijedi 290 milijuna, a slijedi još nekoliko ovakvih natječaja  – rekao je Čačić.