Elka kabeli implementirali su integrirani poslovni informacijski sustav SAP, a vrijednost projekta iznosi osam milijuna kuna. Za uvođenje SAP rješenja u poslovni sustav Elka kabela bile su zadužene tvrtke SAP d.o.o. i b4b d.o.o.

Ciljevi su uvođenja SAP-a unapređenje i standardizacija poslovnih procesa u logistici i financijama, te lakše financijsko izvještavanje sukladno svjetskim poslovnim standardima.

Implementacija SAP-a Elka kabele će svrstati u klub 35 svjetskih kompanija iz sektora industrije kabela (Grupa ICSUG – International R/3 Cable Solution User Group) koje već koriste SAP kabelsko rješenje, poput Pirellija, Andrewa, Corninga, LAPP Kabela, NKT Cablesa, Ericssona, Nexansa, IEWC-a.

Projekt uvođenja SAP-a u Elka kabele počeo je u studenome 2003., a u njemu je sudjelovalo više od šezdeset zaposlenika tvrtke i dvadesetak konzultanata b4b-a.

U sklopu modernizacije poslovnih procesa Elka kabeli implementirali su i oko 370 tisuća kuna vrijedan softver za dizajniranje, tj. konstrukciju kabela – CABLE BUILDER.

Novi softver omogućuje, među ostalim, bržu i jednostavniju izradu kabela, što će rezultirati i bržim odgovorom na zahtjeve kupaca. Osim za konstrukciju kabela, ta se specijalna aplikacija primjenjuje i za održavanje tehničke dokumentacije vezane uz konstrukciju te izračunavanje parametara kabela.

Prednost je CABLE BUILDERA u tome što omogućuje modularno projektiranje kabela, odnosno nakon izrade temeljnog dizajna za određenu vrstu kabela sve ostale i slične konstrukcije moguće je lakše i brže napraviti.

Softver omogućuje i bržu i jednostavniju promjenu materijala u izradi kabela te automatsko iscrtavanje slika kabela.

Elka kabeli jedina su tvrtka iz sektora kabelske industrije u jugoistočnoj Europi koja u poslovanju koristi ovu suvremenu informatičku aplikaciju za dizajniranje kabela.