Grupa od pedesetak raspoloženih Elkaša uputila se 09.12.2006. na jednodnevni izlet u jednu od najljepših svjetskih prijestolnica.

Iako je za taj vikend bila najavljena kiša, u Beču nas je dočekalo prilično vedro i prohladno jutro.

    Prvo zaustavljanje bilo je ispred dvorca Schönbrunn. Stručni vodič iz agencije Aurora približio nam je povijest ovog prekrasnog dvorca, barokne građevine s više od 1.400 prostorija koji je postojao mnogo godina prije nego ga je carica Marija Terezija pretvorila u rezidenciju svoje obitelji. Park za lov s lijepim izvorom napravio je znameniti bečki arhitekt koji je gradio i prekrasnu crkvu Sv. Karla Boromejskog smještenu u centru Beča.

    Sam Beč, pojasnio nam je vodič, nastao uz riječicu Viena, danas ima oko milijun i šesto tisuća stanovnika. To je grad u kojem su djelovali najveći kompozitori svijeta Strauss, Haydn, Mozart, Beethoven, Shubbert. Bogata povijest podarila je ovom gradu niz prekrasnih građevina, muzeja, opera, kazališta koje privlače turiste iz cijelog svijeta. Jedna od najljepših bečkih građevina je Hofburg – carska palača obitelji Habsburg gdje je smještena nacionalna biblioteka, kraljevski apartmani i carska riznica.

    U središtu grada je smještena i katedrala sv. Stjepana, najpoznatija gotička crkva Austrije s najvećim zvonom u Austriji. Nakon razgleda grada u pratnji vodiča mogli smo birati kako tko želi provesti poslijepodne prije polaska autobusa. Tako nas je nekolicina odlučila popiti kavu u Cafe Centralu, odmoriti se i krenuti u daljnje razgledavanje. Vodič nas je uputio i na izložbu slika u muzeju Albertina poznatog španjolskog slikara Pabla Picassa, te u Kunstforum na izložbu slika Marca Chagalla.

    Neki iz grupe uputili su se na tradicionalni Božićni sajam, te nezaobilazni shoping u Mariahilfer strasse. Napokon, kada smo iz neopisive gužve krenuli u Zagreb, shvatili smo da se u tako kratkom vremenu može vidjeti malo, te da ovo moramo ponoviti nekom drugom prilikom. Već vidim sliku kako u suncem okupanom Beču sjedimo u nekoj od poznatih kavana uz kavicu, sacher tortu ili Mozart kugle.

Auf Wiedersehen Wien!