Krajem slijedećeg mjeseca, točnije 21.10., Elka će navršiti 80 godina svog poslovanja i kabelske proizvodnje. U toku svog rada Elka je prošla put od relativno male tvornice na periferiji grada do vodeće tvrtke za proizvodnju kabela u regiji. Krenuli smo sa 70-ak zaposlenih i 80 tona proizvedenih kabela i vodova da bi danas imali preko 500 zaposlenih i godišnju proizvodnju od oko 25 000 tona u našim pogonima u Zagrebu i Zadru.

Elka je započela sa proizvodnjom 1927. godine pod nazivom „ELKA – društvo za elektrotehniku i tvornicu kabela d.d. Zagreb“ u tadašnjoj Bačvarskoj ulici (današnja Martićeva) na periferiji tadašnjeg Zagreba. Razdoblje prije i nakon 2. Svjetskog rata obilježio je kontinuirani rast kako tvornice tako i našeg glavnog grada, te je zbog toga radni prostor tvornice ubrzo postao limit daljnjem uspješnom razvoju. Upravo zbog toga 60-ih godina prošlog stoljeća počinje postepeno preseljavanje tvorničkih postrojenja na današnju lokaciju na Žitnjak, a potpuno napuštanje prostora u Martićevoj završeno je 1986. godine. Također moramo napomenuti kako je krajem 1972. godine Elka otvorila pogon za proizvodnju mikro kabela u Tugonici a 1979. se u Elku pridružila i Metalna užarija Zadar iz sastava tadašnjeg tekstilnog kombinata Otočanka, a koja danas proizvodi asortiman čelične užadi i nadzemnih vodiča. 2003. godine odlukom Nadzornog odbora Elke d.d. osnovano je društvo Elka kabeli d.o.o. kao tvrtka kćer u 100 postotnom vlasništvu Elke d.d. koja je sa radom započela prvog dana slijedeće godine.

Na samom početku svog poslovanja, daleke 1927. godine, Elka je proizvodila instalacijske vodove, radioničke gajtane, slabo strujne žice za zvonca izoliranih gumom, te spojni pribor za rasvjetne instalacije. Od tih skromnih početaka Elka je do danas umnogome proširila svoj proizvodni asortiman, obogativši ga brojnim inovacijama i novitetima. Gledano u retrospektivi potrebno je istaknuti nekoliko ključnih trenutaka u razvoju tehnologije i proizvodnje u ovih 8 desetljeća.

Početkom 40-ih godina Elka u svoju proizvodnju uvodi upotrebu aluminijskih vodiča za energetske kabele a nešto kasnije proizvodni asortiman se proširuje na lak i dinamo žicu te brodske kabele s gumenom izolacijom i olovnim plaštem. Treba također zabilježiti i 1947. godinu kada se prvi put uvodu rad u tri smjene koji je na snazi ostao do danas.

Pedesete godine obilježava činjenica kako je Elka prva u tadašnjoj državi upotrijebila PVC granulat kao izolacijski materijal.

Slijedećeg desetljeća smo razvili i proizveli prvi 10 kV energetski kabel s aluminijskim vodičem i PVC izolacijom.

Sedmo desetljeće u Elki je značajno po razvoju  telekomunikacijskih kabela izoliranih termo plastikom kao i početak proizvodnje niskonaponskih i srednje naponskih kabela, kao i uvođenje čelične užadi i nadzemnih vodiča u naš asortiman.
Osamdesetih godina 20. stoljeća bilježimo početak proizvodnje svjetlovodnih (optičkih) kabela i setova za magistralne, mjesne i interne mreže.

Kraj 90-ih karakterizira početak proizvodnje brodskih bezhalogenih teškogorivih i vatrootpornih kabela, te razvoj umreženja izolacije SN kabela suhim postupkom. Kao dokaz našoj dugogodišnjoj kvaliteti 1997. godine certficiran je Sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001, a par godina kasnije i Sustav upravljanja okolišem prema normi ISO 14001.

Ulaskom u novo stoljeće Elka je zadržala trend inoviranja i uvođenja novih kabela, kroz razvoj i certifikaciju gotovo svih energetskih i komunikacijskih kabela za Britanske željeznice, razvoj i testiranje nove generacije xDSL paričnih telekomunikacijskih kabela i novih specijalnih kabela za tunele. Unazad dvije godine uspješno je završeno testiranje, proizvodnja i isporuka antibalističkog kabela kao i novi 20 kV kabela sa mogućnošću optimizacije prijenosa snage kabela te je proizvedena nova generacija teško gorivih  i vatrootpornih brodskih kabela.

Kako bi zadovoljili sve veće zahtjeve kupaca u zemlji i inozemstvu, Elka kontinuirano radi na razvoju novog i poboljšavanju postojećeg proizvodnog asortimana, pa se tako mogu očekivati novi uspjesi na području tehnološkog razvoja a sve s ciljem zadržavanja vodeće uloge u regiji i probijanju na nova strana tržišta.

ELKA – početak na periferiji grada / ELKA – beginnings at outskirts of town

ELKA – početak na periferiji grada

ELKA – rad u predratnim godinama / ELKA – activities in prewar years

ELKA – rad u predratnim godinama

ELKA – lokacija u Martićevoj ulici /  ELKA – location in Martićeva Street

ELKA – lokacija u Martićevoj ulici

ELKA – početak preseljenja na Žitnjak /  ELKA – beginning of removal to Žitnjak

ELKA – početak preseljenja na Žitnjak

ELKA – danas / ELKA – nowadays

ELKA – danas